Koeling op maat

Je hoort het niet, je ziet het niet, maar toch geniet je in je woonomgeving van een optimaal leefklimaat. Ongetwijfeld een verdienste van OptimaCool. Deze specialist in koeling, verwarming, airco en ventilatie realiseert vooral projecten voor bedrijven, maar ook particulieren kunnen op hun expertise beroep doen.
De eigenaar van een exclusief pand in de historische Brugse binnenstad consulteerde OptimaCool voor airconditioning die tegelijk zorgt voor verwarming en verkoeling. Ook een wijnkamer was een wens. Het pand was in de 19e eeuw een huidlooierij. De eigenaar heeft het gebouw volledig gestript en zoveel mogelijk in ere hersteld. Dat mondt uit in vier uitgepuurde niveaus met grote, open ruimtes waar minimalistisch houten maatwerk en meubels zorgen voor warme accenten. Het authentiek rad op de derde verdieping werd volledig gerestaureerd en vormt nu een opvallende eyecatcher in een open lounge. Het strakke interieur met al zijn subtiele details, combineren met een efficiënt en onzichtbaar aircosysteem was hier dan ook een absolute vereiste. Een onberispelijke en hoogwaardige afwerking

Airconditioning
“De airconditioning werkt op een VRF-unit”, legt Koen Demeyer,
oprichter en afgevaardigd bestuurder van OptimaCool uit. “Deze buitenunit is gekoppeld aan verschillende binnenunits die zich bevinden in de leefruimte, de slaapkamers en het bureaugedeelte. Het principe regelt en optimaliseert in elke ruimte zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid waardoor de bewoners steeds genieten van een comfortabel woonklimaat”. Omdat de Brugse Reien als het ware de achtertuin vormen van het pand, was er geen ruimte om de buitenunit effectief buiten te plaatsen. Een uitdaging, waar OptimaCool ook perfect weg mee weet. “We hebben de buitenunit in een technische
centrale koker geplaatst en voldoende ventilatie voorzien zodat de afgegeven warmte zijn weg naar buiten vindt”.
Een onberispelijke en hoogstaande afwerking typeert elk project van OptimaCool. Ook hier is dit niet anders. De ontvangers werden zoveel mogelijk weggewerkt tussen de balkenformatie. Alle ruimten zijn apart te bedienen via een draadloze infraroodbediening. De bouwheer verkoos deze optie, maar bediening via een app op de smartphone of met een vast bedieningspaneel behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Wijn op de perfecte temperatuur
Tussen de hal en het zitgedeelte van de leefruimte werd een wijnkamer ingericht. Door een grote glaspartij zijn de gekoelde wijnen zichtbaar van beide kanten. Een warmteregelaar managet de juiste temperatuur en luchtvochtigheidsgraad zodat de wijnen bewaren in een geperfectioneerd wijnklimaat met een constante temperatuur van 12°C. Deze installaties zijn speciaal aangepast aan de particuliere markt en voldoen aan andere eisen dan voor professioneel gebruik. OptimaCool mag hier echt beschouwd worden als pionier. Hun specialisatie reikt ver en gaat ondertussen al over op de derde generatie. Naast koeling, warmtepomp, airconditioning en ventilatie plaatsen ze ook steeds meer koelcellen bij particulieren. De toepassingen zijn legio en gaan van een standaard formaat tot maatwerk. “Door een heel sterke koelcapaciteit en een perfecte luchtvochtigheid kan je je voedsel veel langer bewaren dan in een traditionele koelkast”, zegt Koen Demeyer. “Bovendien kan je gemakkelijk twee kamers combineren in één module. Zo kan je bijvoorbeeld één compartiment voor wijn, groenten, fruit op 12°C instellen. Een ander compartiment voor vlees, bereide gerechten en champagne dan weer op 2°C”.
“Wie overweegt om een koelcel of wijnkamer te plaatsen, komt best eerst eens langs naar onze showroom. Er zijn vaak nog meer mogelijkheden dan je op het eerst zicht zou denken”, tipt hij.