Kies de ideale koeltoonbank

U, als uitbater van een zaak in de voedingsindustrie heeft er alle belang bij dat uw producten mooi en hygiënisch gepresenteerd worden. 
Dat kan perfect met een kwalitatieve koeltoonbank. Wij helpen u hier graag met uw keuze hierin. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de perfecte en juiste temperatuur hier zijn wij er voor u !
Maar wat u uiteraard ook belangrijk zal vinden is de bereiding van de producten en de vanzelfsprekende opslag van de grondstof. Deze moeten bij wet op een hygiënische manier - denk aan de HACCP wetgeving - bewaard worden. 
Daar zijn dan weer onze koelwerkbanken en saladettes geschikt voor. 

Koeltoonbanken 

U bent uiteraard een echte kenner in uw vak dus u weet ongetwijfeld dat koeltoonbanken bestaan in alle geuren en kleuren. U kan ze standaard kopen of geheel op maat laten maken. Maar het grote voordeel van een koeltoonbank is het glazen scherm dat voorkomt dat klanten fysiek contact kunnen hebben met de etenswaren. U heeft dan ook de luxe om uw glazen scherm te kiezen met gebogen of rechte ruiten, statische of op/neerklapbare ruiten. Zo wordt het poetswerk ook terug ergonomisch en aangenamer ! 

Koeltoonbanken zijn vaak voorzien van een granieten of inox werkblad zodat de gebruiker een handige werkruimte ter beschikking heeft om bestellingen in te pakken of iets te bereiden. 

Niet elke toonbank is gelijk. Er bestaan ook koeltoonbanken die enkel dienen voor de presentatie van vis. Omdat deze koeltoonbanken doorgaans gevuld worden met ijs moet de temperatuur lager zijn dan de klassieke koeltoonbanken. 
Deze modellen kunnen niet alleen extra gekoeld worden, ze zijn ook bestand tegen zout. 

Moet u nu kiezen voor statische of geventileerde koeling ? 

U weet het natuurlijk wel de keuze tussen statische of geventileerde koeling. 
Maar wat is het verschil nu eigenlijk ? 

Statische koeling
Hierbij wordt de ruimte gekoeld door het aanwezige koelelement. De luchtcirculatie is beperkt en wordt op natuurlijke wijze gegenereerd, waarbij koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Naargelang de zones kunnen er aanzienlijke temperatuurverschillen optreden. Het is dan ook handig een thermometer te voorzien die de verschillen kan aangeven. Op basis daarvan kan men verschillende soorten eetwaren in de koelkast indelen. 

Geventileerde koeling
Bij een geventileerde ook wel dynamische of geforceerde koeling genoemd, wordt koude lucht in de ruimte rond geblazen met behulp van een ventilator die op het koelelement is gericht. Op die manier wordt de koeling versneld. Dit type van koeling wordt meestal gekozen voor kasten, waar men de producten snel dient af te koelen en waarbij luchtvochtigheid geen rol speelt. Ook de kasten die veelvuldig open- en dichtgaan zijn doorgaans voorzien van een dynamische koeling. Let wel op dat er ook niet teveel ventilatie is, dat om uitdroging van de grondstoffen te vermijden ! 

Saladettes

Wanneer er veel met verse ingrediënten wordt gewerkt kiest u best voor een saladette.
De combinatie van een koelkast en een inox werktafel laat toe snel verse ingrediënten te gebruiken om bijvoorbeeld belegde broodjes te bereiden. 
Aan de achterkant van het inox werkblad bevinden zich een aantal inox bakken die bevestigd zijn in gekoelde houders zodat verse ingrediënten koel blijven. U kan ook kiezen waar de bakjes in de onderkoeling liggen en ze gebruikt worden als opzet op een bestaand meubel. Met de digitale thermostaat kan u zelf uw temperatuur kiezen alsook wat zeer interessant kan zijn en zeker voor broodjeszaken is dat de modellen twee afzonderlijke koelcircuits hebben. 
De tafel heeft dan een geventileerde koeling en de boven structuur een statische ! 

Uw keuze tussen een saladette en een koeltoonbank is wel belangrijk.
Maakt u veel verschillende salades en belegde broodjes klaar kiest u best voor een saladette. Maar verkoopt u ook kaas, charcuterie, koude schotels en/of traiteurgerechten ? Dan kiest u beter voor een koeltoonbank.
Naast het type producten spelen ook de prijs, gevoeligheid van de producten naar temperatuur en ventilatie toe en de gewenste 'look & feel' een rol. 
Voor een koeltoonbank neem je best geen al te grote want een goedgevulde toonbank oogt altijd beter ! 

De prijzen voor deze investering lopen sterk uiteen en zijn enorm afhankelijk van de grootte, model, maatwerk of niet, het soort koeling, al of niet een ingebouwde compressor enz. 

Koelwerkbanken 

Ten slotte hebben we de koelwerkbanken. Een koelwerkbank is een combinatie van een werktafel en een koelkast. 
Aan de onderzijde bevinden zich lades of deuren ook hier is de keuze enrom groot. 
De bovenzijde heeft een inox werktafel waar gerechten bereid kunnen worden. Aangezien alles gecombineerd is, bespaart men veel ruimte en kan men er efficiënt werken. 
In eerste plaats moet u weten hoeveel ruimte er beschikbaar is en waar de koelwerkbank precies komt te staan. 
Alsook de plaatsing van uw motor. Bouw je die in of niet ? 

Nog een andere keuze is deze voor een hoog of laag model. Het hoge model is perfect geschikt als werktafel, het lage model leent zich dan weer beter om keukenapparatuur op te plaatsen. Ook de diepte is niet onbelangrijk, deze is afhankelijk van uw gastronormplaten ! 

 

Uw keuze kunnen maken of u twijfelt nog ? 
Contacteer ons dan snel, dan werken wij graag, samen met u, alles tot in het kleinste detail uit !