Wat is nu een warmtepomp en hoe werkt het ?

Welkom, in de wondere wereld van de warmtepompen. 
Een milieuvriendelijk alternatief dat de klassieke verwarmingsinstallatie vervangt.

Wat is een warmtepomp? 

Een warmtepomp kan haar warmte op een relatief lage temperatuur benutten voor toepassingen op hogere temperaturen. Ze kan warmte uit de omgeving op voldoende hoge temperaturen brengen voor de toepassing van onder andere de verwarming van woningen. De hoeveelheid energie die ze daarvoor gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 
De systemen die wij voornamelijk plaatsen hebben de lucht als warmtebron. Buitenlucht is overigens overvloedig aanwezig. De systemen zijn overal toepasbaar, onbeperkt beschikbaar en vragen geen al te hoge investeringskost. 
65% à 80% van de door warmtepomp geleverde energie wordt gewonnen uit de omgeving. 
Zo zal een warmtepompinstallatie minder energie verbruiken dan een klassiek verwarmingssysteem. 
Ook de CO2 uitstoot is ongeveer 3 keer lager dan die van een klassiek verwarmingssysteem. Een éénvoudig voorbeeld van een warmtepomp is de koelkast. Ze onttrekt warmte aan de binnenkant en geeft deze af aan de ruimte waar de koelkast staat. 

Maar hoe werkt nu een warmtepomp? 

Elke warmtepomp, ongeacht het model, kan beschouwd worden als een installatie waarin een geschikte werkvloeistof verdampt wordt door de onttrekking en de opnamen van warmte uit de omgeving (lucht, water, bodem). 
Met behulp van bijkomende energie wordt de verdampte werkvloeistof samengedrukt en op een hogere temperatuur gebracht. Eenmaal op hogere druk en temperatuur wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem (woningverwarming, sanitair warm water).